ЛАЙМСКА БOЛЕСТ И ХИПЕРБАРНА ТЕРАПИЯ

Лаймска болест и барокамера

Често наричана „великият имитатор“, тъй като много от симптомите й наподобяват тези на други заболявания, лаймската болест става все по-често срещана в Съединените щати. Случаи на лаймска болест също са докладвани в Южна Америка, Европа, Азия, Африка и Австралия.

Какво е лаймска болест?

Лаймската болест се причинява от спирохетата Borrelia burgdorferi. Предава се на хората чрез ухапване от заразени чернокраки кърлежи, известни още като еленови кърлежи. Лаймската болест е диагностицирана за първи път през 1975 г. в Лайм, Кънектикът от д-р Алън Стиър.

Какви са симптомите на лаймската болест?

Симптомите на лаймската болест се различават в зависимост от продължителността на времето на боледуване след заразяването.

Ранните симптоми на Лаймска болест (3-30 дни след ухапване от кърлеж) включват:

• Треска;

• Главоболие;

• Умора;

• Болки в мускулите и ставите.

В 70–80% от случаите на мястото на ухапване от кърлеж ще се появи характерен кожен обрив, наречен еритема мигранс (EM), наподобяващ око на бик. Характерният обрив не се появява във всички случаи на лаймска болест. Може да има различен тип обрив или дори да няма обрив, което означава, че лаймската болест често се диагностицира погрешно.Ако не се лекува, инфекцията може да се разпространи в ставите, сърцето и нервната система.

По-късните симптоми на Лаймска болест (дни до месеци след ухапване от кърлеж) включват:

• Силно главоболие и скованост на врата;

• Допълнителни ЕМ обриви по други части на тялото;

• Артрит със силна болка в ставите и подуване, особено на коленете и други големи стави;

• Лицева парализа (загуба на мускулен тонус или увисване от едната или двете страни на лицето);

• Периодична болка в сухожилията, мускулите, ставите и костите;

• Сърцебиене или неправилен сърдечен ритъм (лаймски миокардит);

• Епизоди на замаяност или задух;

• Възпаление на главния и гръбначния мозък;

• Нервна болка;

• Пронизващи болки, изтръпване или мравучкане в ръцете или краката;

• Проблеми с краткосрочната памет.

Тези дълготрайни симптоми на лаймска болест са известни също катоХронична лаймска болест.

Как се диагностицира лаймската болест?

Лаймската болест се диагностицира въз основа на симптоми, физически находки като ЕМ обрив и възможността за излагане на заразени кърлежи. Лабораторните тестове също могат да бъдат полезни в много случаи за подпомагане на диагнозата. Ранното откриване и лечение на лаймската болест значително подобрява шанса за пълно възстановяване. Проучванията показват, че ранното откриване (в рамките на 6-8 седмици) може да доведе до висока степен на излекуване и да намали възможостта за хронични, дългосрочни проблеми. Диагностицирането на хронична лаймска болест може да бъде предизвикателство, тъй като много от присъстващите симптоми често приличат на тези на други заболявания. Много пациенти страдат с години поради погрешна диагноза и периодично затихване на симптомите. Western blot тестът може да се използва за диагностициране на хронична лаймска болест, но често дава фалшиви положителни резултати.

Как лекуваме пациенти с лаймска болест

За пациенти, страдащи от лаймска болест, ние използваме курс от агресивна хипербарна терапия на по-голяма дълбочина до 2.5 бара, отколкото обикновено прилагаме при лечение на други състояния. Успешно лекуваме пациенти от всички възрасти за лаймска болест и опитът ни показва, че редуването на дълбочината спрямо сесиите на лечение дава най-добри резултати. Ние непрекъснато наблюдаваме нашите пациенти с лаймска болест, за да видим как реагират на лечението. Преди и след всяка сесия измерваме  жизнените показатели – сърдечна честота, кръвно налягане и температура – за да са в безопасност и комфорт нашите пациенти.

Следвайки световния опит, ние обикновено препоръчваме курс от 40 сесии за нашите пациенти с лаймска болест, по 5 на седмица с 2 дни почивка всяка седмица. Пациентите виждат намаляване на симптомите след 10-тата сесия и забележимо подобрение на качеството на живот, след като са завършили минимум 20 сесии.

Ако страдате от лаймска болест, препоръчваме да си уговорите среща с лекар в МЦ „Оксилайф“, който има опит в лечението на това заболяване.

Споделяне на публикацията: