ЦЕЛОТЕЛЕСНА КРИОТЕРАПИЯ

Криокамера - Oxylife

Какво представлява криотерапията?

Крио (κρύο) е гръцка дума и означава студ. Криотерапията е метод, при който тялото или част от него се излага на изключително ниски температури за кратък период от време. Медицински център „Оксилайф“ е единственото място в България, предоставящо целотелесна криотерапия, за разлика от капсулната криотерапия, прилагана на много места с по-ниска ефективност. Криотерапията на цялото тяло (whole body cryotherapy – WBC) представлява излагане на цялото тяло на температури, достигащи до -120℃ чрез влизане в криогенна камера.

Как протича криотерапията на цяло тяло?

Когато са в криогенната камера, пациентите следва да останат по бельо, бански костюм или в краен случай лек спортен екип, с чорапи и ръкавици за защита на крайниците, както и лента за глава за защита на ушите. При влизане в камерата пациентът попада в среда с драматично по-ниска температура от обичайната. Бързото охлаждане на кожата е първото, което ще усетите в рамките на процедурата, а впоследствие ще усетите и нужда от движение в рамките на помещението, което е добре да направите. Продължителността на процедурата е максимум две до три минути в зависимост от индивидуалната търпимост на студ. Бързото понижаване на температурата има редица благоприятни ефекти върху тялото. Оптималните резултати се виждат след 10 до 20 сесии на лечение, но това зависи на първо място от тежестта на състоянието, за което пациентите търсят лечение. Криотерапията на цяло тяло е най-ефективна, когато се използва рутинно. Безброй атлети използват криотерапия на цяло тяло, включително до два пъти дневно по време на интензивна физическа дейност. Криотерапията може да бъде много ефективна и за обезболяване.

Какво е важно да знаете, когато провеждате криотерапия?

Преди лечението

Преди лечението трябва да се уверите, че бельото/банския костюм, които носите, са напълно сухи. Пациентите не трябва да носят бижута, тъй като те могат да доведат до криотравма при излагане на температурите в камерата. Чувствителните части на тялото – ръцете, краката и ушите – трябва да бъдат покрити с ръкавици, чорапи и лента за глава, тъй като тези части на тялото са изложени на най-висок риск от измръзване.

По време на лечението/процедурите

Когато влезете в камерата, няма да почувствате никаква болка, но драстичното спадане на температурата може да създаде много лек дискомфорт. Важно е да се отбележи, че усещането по време на криотерапия няма много допирни точки с неприятното и познато на всички усещане на изстудяване при дълготрайно излагане на ниски температури навън през зимата. Вашите жизнени показатели ще бъдат измерени преди и след лечението, тъй като са възможни леки вариации в сърдечната честота, кръвното налягане и дихателната честота.

След лечение

След лечението пациентът може да изпита леко изтръпване в различни части от тялото. Това е напълно нормално и не трябва да предизвиква притеснение. Обикновено това усещане изчезва бързо и спонтанно. Пациентите могат да очакват и известно кратковременно кожно зачервяване.

Преди да запишете час за сесия криотерапия, може да насрочите час за консултация в нашия център. Можете да получите представа как изглежда криокамерата и да обсъдите лечението с един от нашите лекари. Ние с желание ще отговорим на всички въпроси и притеснения, които може да имате относно лечението.

Споделяне на публикацията: